Hoe zit het met belasting?

 

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe het zit met de belasting die je moet betalen over de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering.

Voor de inkomstenbelasting heeft een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering amper waarde. Deze valt formeel in box 3. Over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering hoef je geen belasting te betalen. Wel moet je erfbelasting afdragen bij overlijden.

Bij huwelijk of geregistreerd partnerschap hoef je je niet zo heel druk te maken om de successierechten. Successierecht is de belasting die je over een erfenis moet betalen. Er geldt namelijk een zeer hoge vrijstelling van €603.600,-. Overigens is de vrijstelling voor kinderen en kleinkinderen een heel stuk lager, namelijk slechts €19.114,-. Deze bedragen gelden voor 2012.

Als je samenwonend bent of op huwelijkse voorwaarden getrouwd heb je de mogelijkheid om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten op elkaars leven. Dit houdt in dat wanneer jij de verzekerde bent en je partner is de begunstigde, dat je je partner de premies dan laat betalen. Dit wordt kruislings opmaken genoemd. Je moet dit wel in de polis laten vastleggen. Hierdoor hoeft dan de begunstigde geen belasting te betalen over de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Dit geldt uiteraard ook als jij de begunstigde bent. Overigens maakt het niet uit als je dit gewoon vanaf een gezamenlijke rekening betaalt.

Er is ook nog de zogenaamde voogdijverzekering. Dit is een verzekering voor ouders met jonge kinderen. Je kunt deze vorm van de overlijdensrisicoverzekering afsluiten om de periode veilig te stellen totdat je kinderen 18 jaar zijn. De polissen zijn belastingtechnisch zeer gunstig, omdat ze al kruislings zijn opgemaakt. Hierdoor hoeven bij het overlijden van een verzekerde ouder geen successierechten te worden betaald.