Op welke manieren kun je je premie betalen?

 

Voor het betalen van de premie voor een overlijdensrisicoverzekering bestaan verschillende mogelijkheden. Je kunt een gelijkblijvende premie betalen of een stijgende premie. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om in één keer een bedrag te betalen.

Gelijkblijvende premie

Je betaalt de hele looptijd een gelijkblijvende premie als je kiest voor een losse verzekering.

Kies je echter voor een annuïtair dalende verzekering, zoals besproken bij de soorten overlijdensrisicoverzekeringen, dan betaal je in het begin van de verzekering te veel en op het einde te weinig waardoor je de laatste jaren misschien zelfs helemaal geen premie meer betaalt.

Dit is niet altijd gunstig, want meestal krijg je niet veel terug van je inleg als je tussentijds met je verzekering stopt. Dit zou betekenen dat je je te veel betaalde premie niet meer terug ziet.

Stijgende premie

Dit geldt voor een Universal Life verzekering. Je betaalt hier dus een premie die maandelijks aangepast wordt aan het af te dekken risico. Overigens kun je deze verzekering bijna niet los afsluiten, zoals je al eerder hebt kunnen lezen.

Omdat de verzekering vaak in combinatie met een beleggingsverzekering of -hypotheek wordt afgesloten betaal je ook (een vaste) premie voor opbouw van het kapitaal.

In het begin van de looptijd gaat er slechts een klein deel naar de overlijdensrisicoverzekering, terwijl er aan het einde een groot deel naartoe gaat.

Hierdoor bouw je snel kapitaal op en als je de verzekering tussentijds afkoopt krijg je meer uitgekeerd dan bij een traditionele verzekering.

Een betaling ineens

Hier doe je in één keer een betaling. Dit is echter niet aan te raden omdat je in de meeste gevallen bij een eventuele tussentijdse opzegging niet veel terug krijgt.

 

Het is meestal niet mogelijk om geen premie meer te betalen voor je overlijdensrisico terwijl de verzekering blijft doorlopen. Dit wordt premievrij maken genoemd. Het kan vaak wel als je het arbeidsongeschiktheidsrisico hebt meeverzekerd en je raakt arbeidsongeschikt.