Wat een mooi afscheid: Ballonverstrooiing

We zijn natuurlijk altijd op zoek naar inspiratie, en deze keer spraken we Marleen van Laatstevlucht.nl, over asbestemming. Daar kan je veel meer mee dan we dachten….

Ongeveer een maand na de crematie van de overledene krijg je van het crematorium bericht dat de as is vrijgegeven. Op dat moment rijst de vraag… wat gaan we hiermee doen? Wordt het een urn op de schoorsteenmantel, bijzetten in een columbarium of verstrooien op een strooiveld. Veel mensen weten niet dat er nog tal van andere mogelijkheden zijn. Een van die mensen was ikzelf. Ik was 19 toen mijn vader kwam te overlijden. Het kwam totaal onverwacht (tijdens een vakantie in Noorwegen) en we waren hier totaal niet op voorbereid. Er was ook eigenlijk nooit gepraat over zijn wensen op dit gebied. We kwamen dus echt in een emotionele achtbaan terecht, waarin er ook nog eens heel veel geregeld moest worden. Geen moment hebben wij er bij stil gestaan dat er meer mogelijk was dan de opties die ons voorgehouden werden bij het crematorium. Nu, achteraf, heb ik er ontzettend veel spijt van dat we ons hier niet meer in hebben verdiept. Daar stonden we dan, in de regen, op een strooiveldje tussen de andere hoopjes as een grote pot met as leeg te scheppen. Heel veel triester kon het niet. Het was zo onpersoonlijk. Jarenlang heeft dit mij dwars gezeten.

Dat kan mooier

Toen ineens, jaren later, op een doordeweekse avond zat ik een Engels wetenschapsprogramma op televisie te kijken en hadden ze het over as verstrooien met een ballon. De beelden die zij hierbij lieten zien maakten meteen diepe indruk. Zodra het afgelopen was riep ik: “Dat wil ik gaan doen”. Het leek mij zo ontzettend mooi om mensen op zo’n prachtige manier afscheid te laten nemen.

Laatste Vlucht

Nu verzorgen ik en mijn man met ons bedrijf Laatste Vlucht ondertussen al drie jaar lang ballonverstrooiingen in heel Nederland. Dankbaarder werk kun je je niet voorstellen. Het is zo fijn om mensen te helpen om ook de asverstrooiing op een mooie en persoonlijke manier te laten plaatsvinden.

Hoe werkt het?

Een ballonverstrooiing kun je heel persoonlijk maken. Het is niet gebonden aan een bepaalde tijd. De nabestaanden kiezen dan ook een dag die voor hen een speciale betekenis heeft bijvoorbeeld de verjaardag, sterfdag of trouwdag. Ook kiezen zij een locatie die voor hen speciaal is. Een ballonverstrooiing kan en mag overal, zolang de ballonnen maar vrij spel hebben. Zo kun je kiezen voor het strand waar jullie in de vakantie naartoe gingen, de hei waar veel gewandeld werd, een open plek in het bos, de achtertuin, een voetbalstadion of zelfs een dakterras. Op de afgesproken dag staan wij op het afgesproken tijdstip klaar met de geprepareerde ballonnen. De as wordt door ons verdeeld over twee grote heliumballonnen van bijna twee meter doorsnee. Wij dragen de ballonnen over, waarna de nabestaanden op hun eigen manier afscheid kunnen nemen.

De ceremonie

Iedereen kiest zelf hoe de ceremonie wordt aangekleed. Vaak worden er wat herinneringen opgehaald, waarna de ballonnen worden losgelaten. Ook is het mogelijk om bij voorbeeld muziek te laten horen, begeleidingsballonnen los te laten of te toasten op een goede vlucht. Na het loslaten kunnen de ballonnen nog lange tijd nagekeken worden. Ondertussen maken wij een fotoreportage van de hele ceremonie, zodat de nabestaanden altijd nog een aandenken hebben.

Na het loslaten

Na het loslaten zweven de ballonnen rustig op de wind naar de wolken. Ze stijgen tot maar liefst 25 km hoogte. Onderweg zijn de ballonnen ondertussen bevroren. Doordat er op deze hoogte geen luchtdruk meer is worden ze groter en groter. Op een gegeven moment staan ze zo onder druk dat ze in kleine stukjes uit elkaar spatten. De as komt vrij en wordt op dat moment via de straalstromen om de aarde over de wereld verspreid.

Bijzonder

De ballonverstrooiing is een bijzondere, mooie en minder beladen manier van as verstrooien. Het letterlijk loslaten van de ballonnen draagt bij aan de rouwverwerking. Een van de nabestaanden zei laatst: ”Dit is het enige afscheid waar je naar boven kijkt”. Dat is zeker waar. Neem gerust een kijkje op www.laatstevlucht.nl voor alle informatie, foto’s en filmmateriaal.