Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

 

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Je kunt deze los afsluiten, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld een hypotheek. Wanneer je dus komt te overlijden binnen de looptijd van de verzekering zal de verzekeraar het bedrag uitkeren aan je nabestaanden dat je op jouw leven verzekerd had.

Een overlijdensrisicoverzekering kun je bij de meeste verzekeraars op 2 levens afsluiten. Bijvoorbeeld op het leven van je partner en dat van jou. Degene die dan achterblijft is dan vaak degene die de uitkering ontvangt. Je kunt het echter ook zo regelen dat je kinderen de uitkering ontvangen.

Zoals gezegd wordt er bij een hypotheek vaak ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Als je voor het einde van de verzekering komt te overlijden wordt (een deel van) de hypotheekschuld afgelost door de verzekering. Bij een Spaarhypotheek heb je meestal niet de keuze bij wie je een overlijdensrisicoverzekering afsluit. Dit doet de bank namelijk voor je. Wel is het meestal verplicht om zo’n verzekering af te sluiten bij een Spaarhypotheek. Bij een bankspaarhypotheek is het vaak niet verplicht. En wil je het toch, dan mag je zelf je aanbieder kiezen.

Bij de meeste hoge geldleningen ben je ook verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Echter ben je vrij in je keuze waar je deze afsluit en mag je niet worden verplicht om deze bij de geldaanbieder af te sluiten.

Het is ook nog een optie om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je de kostwinner van het gezin bent. Als via je werk geen nabestaandenpensioen op risicobasis is verzekerd is het misschien geen slecht idee. Zo verzeker je de toekomst van je nabestaanden in het geval dat je mocht komen te overlijden.